Senaste inläggen

Av Ylva Frohm - 11 juli 2012 11:22

Semestern lider mot sitt slut och jag sammanfattar tiden som blöt och ihållande. Ihållande i samband med arbete som detta medförde. Maken håller på att bygga tak på altanen så vi kan avnjuta en blöt kräftskiva utan nederbörd i form av regn. Maken har varit duktig och uppfört detta på mindre än 24 timmar. Tänk om den farten kunde hålla i sig när regnperioden avstannat.


I söndags fick vi 68 mm regn. Det medförde att garagets grund låg under vatten. Det medförde att merarbetet blev fulländat den dagen. Ute på vallen kunde vi avnjuta sjöutsikt med ett stycke höpress fylld av härliga vattenmassor. Det såg rätt lustigt ut när delar av en höbal flöt i höpressen. Natten till måndag kom det en skvätt på 10mm regn och efter det låg även krattan i paddocken under vatten. Fram till idag har det kommit ca 8mm till vilket har fått tvätten på sträcket att börja mögla. Ännu en dag att avnjuta inomhus tillsammans med SMHI väderleksrapport. Det har nu blivit en sport hos oss att gissa regnet. 


Igår kom sand till paddocken.....när den var som blötast. Det medförde att sanden fick tippas på parkeringen istället. Bredvid hövändaren och höelevatorn. Nu står familjens bilar parkerade lite här och var. Mest var då vi får leta efter vagnparken då gossebarnet lånar det mesta som går att köra. 


Slutrycket kom igår då jag blev jätteblöt efter att ha tillfört stallets inre delar med massor av vatten iform av högtryck. Jag tycker synd om den stackars svalan som byggt bo på lampan i en av boxarna. Hon satt och skyddade sina ungar under hela förfarandet i ett dimhölje av vattendroppar. Idag väntas mera regn och jag funderar vilka positiva egenskaper det kan medföra. Jag har nu funderat klart och kom fram till att leran blir mera mjuk och följsam vilket kan vara bra vid påförandet på hästkroppar och som avsköljes med lätthet i skyfallen.


Nu har vi fått tillökning på gården beträffande skrot. Stortraktorn har blivit försedd med en frontlastare och en tillhörande skopa. Maken är till sig av förtjusning och jag ser framför mig hur gården sakta sakta kommer att förändras till utseende. Men som sagt, efter regn kommer solsken...eller inte.

ANNONS
Av Ylva Frohm - 6 juli 2012 18:03

  Idag har maken fotograferat naturen. Naturligtvist blev det inslag av samliv i bilderna. Jag valde ut den mest rumsrena bilden. Appropå samliv så har vi haft gott om det på semestern. Till exempel umgicks hela klanen igår vid höbärgning. En trevlig familjesysselsättning som skapar halsont efter skrik och skört skelett efter enformigt arbete. 


Vi har även umgåtts rejält i paddocken tillsammans med stolpar, sand och en deffekt spade. Maken hittade ett järnspett i leran när han schaktade utanför entren till paddocken. Nu har vi 7 järnspett. Järnspett på finska heter rautakanki, för er som är intresserade. Maken och jag umgicks lite grann på Metaltown. En kille på metaltown hade en jacka där det stod rautakanki på, en vild förhandling om att få köpa jackan påbörjades utan resultat, förutom maken som utmanade finnens jacka genom armhävningstävling på fingertopparna. Maken vann tävlingen men jackan behöll förloraren. Det hela slutade med träningsvärk, en bruten lillfingernagel och att finnen förföljde maken, vilket medförde att maken fick lite samliv.


Nu har vi bara en vecka kvar av semestern. Den skall avnjutas med att umgås med vedhögen och kela in vedklabbarna i vedbon. Skottkärran har pyspunka och behöver ett nytt däck. Appropå däck! Igår upptäckte vi att en av hökärrorna hade punka, detta åtgärdades akut och flinkt av Däckcenter i Hallstahammar...tusen tack för hjälpen! Undrar om de har skottkärredäck? 


Imorgon skall jag och dottern umgås genom att gå upp tidigt, igen. Nu är det min tur att tävla och förstöra självkänslan genom att debutera MSV B och köra upp 2000 kr i soppa. Hoppas att vädret håller vad SMHI lovar, dvs uppehåll och svag vind från vänster. Jag kan lova att det blir 21 mm regn och vind uppifrån och ned.


Samlivet kommer att knytas ihop riktigt då det avslutas med en natt i husbilen, någon gång under nästa vecka. Hela familjen skall ut på en campingtur, någonstans i Sverige. Har vi tur så kommer vi hem med en behaglig upplevelse utan några överraskningar. Jag tror att det kan bli riktigt intressant då vi nu ska lära oss att umgås över gränserna. Det vill säga samliv med livlinor såsom: flytväst, ett extra reservhjul, kaninbur samt huvudvärkstablett och ett tält.


ANNONS
Av Ylva Frohm - 3 juli 2012 06:26

Idag ska vi slå några av vallarna för hö. Det betyder att familjen har varit engagerade i SMHI väderprognos samt alla nyhetsprogram med tillhörande väder under dygnets alla timmar, i en veckas tid. Enligt kommande väderprognos skall det vara uppehåll med växlande molnighet, till och med lördag. Temperatur mellan 16-22 grader. Risk för nederbörd 0 mm. Jag återkommer i slutet av veckan hur mycket regn det har kommit. Enligt tradition regnar det minst en gång på det nyslagna och nyvända höet. Förra året kom det 15 mm på höet, trots att SMHI lovat gassande sol och ett stabilt högtryck. Helvetesveckan har i och med dagens start börjat, halleluja. Nyfikna bör hålla sig undan för att undvika neurotiska besvär.


Vi hoppas att maskinparken håller ett år till. Höelevatorn måste vara antik då den är tillverkad av trä.  Likaså höpressen som är äldre än maken och traktorn som har en årsmodell som frun i huset. Den piggaste av alla är nog hövändaren som endast håller åldern av 12 år. Nästa år skiter vi i detta och plastar in eländet, om vi är i livet vill säga. Att få upp höelevatorn är att förena med ren livsfara. Den väger ca 400 kg och får balanseras ut från vagnslidret med traktorns frontlastare. Denna balansgång får biträdas med två starka människoarmar samt en traktor utan bromsar.


Staketet runt paddocken börjar att ta form. Igår fick jag köpa flera stolpar av längre karaktär och fick köra västmanland runt för att hitta 2,50 cm stolpar. Arboga blev mötesplatsen för dessa. En halv förmögenhet senare och en trött son med stickor i händerna återvände vi hem med dyrgriparna. Under tiden hade maken markberett paddocken, lite till, vilket har medfört att delar av mattan, under sanden flyttat ut sig till vallen. Nu väntar vi (som vanligt) på sand för att återställa ursprunget.  


Vill allt sig väl inväntas en trevlig skördefest på gården, närmare jul. Nu börjar sommarens mest ihärdiga regnperiod i och med starten på höskörden. Vi ser fram mot när semestern är slut och vi får börja arbeta igen.
Av Ylva Frohm - 1 juli 2012 09:59

     Möja kyrka och klockringning vid midsommar skapade en upplevelse av religös karaktär. Dottern stod i hörnet och höll för öronen, maken var på en annan ö och svalkade sig med sill och nubbe och sonen försökte trassla sig ur midsommarstångens flagga.


Nu är vi hemma på gården igen för ordinarie gårdsarbete. Ett staket har inhandlats för att rama in paddocken. Nu visade det sig att paddockens lutning är lite si och så med. Den sluttar väldigt på sina ställen vilket medför att staketet blir 1,80cm på vissa ställen och 0,75 cm på andra! Maken fick ett utbrott och började att schakta bort överflödig lutning med den lilla traktorn. Traktorn svarade med att tappa frontlastaren. Det såg rätt lustigt ut och maken fick backa till garaget med frontlastaren i släptåg. Nu är det lagat och schaktningen fortlöper. Jag undrar hur gården ser ut när det blir klart och framförallt, hur kommer staketet att se ut?


Igår var jag och dottern till Stockholm för ponnyhopptävlingar. Bil och släp rullade från gårdsplanen klockan 06:00. Jag funderar ibland om det här verkligen är roligt, dessutom i fullständigt hällregn och med en ford som dragbil som drar 2 liter bensin kilometern. Ponnyn och dottern var glada vilket avslutade min fundering om roligt eller inte roligt. Nästa helg är det min tur och tänkte överraska maken att vara groom. Det vet han inte om ännu men om jag ringer lite i klockan kanske han blir omvänd och religöst frälst som gårdsfanatiker!


Av Ylva Frohm - 26 juni 2012 05:45

        Sommarvädret har hitintills varit av väldigt varierad karaktär. Olika variationer av regn och temperatur har inlett sommaren och semestern. Midsommaren firade vi på Möja med sol och regn. Som tur var hade partytältet monterats av händiga karlar på midsommaraftonens förmiddag, ej att förglömma den lilla kalla som serverades i rask takt med monteringen. För ovanlighetens skull blev det jag som ordnade med björkslanorna i år vilket resulterade i ett blått skenben och ett ömt hår på midsommardagen. Maken gick och lade sig i tid men han klagade över att pulsen höll honom vaken hela natten. Själv höll maken mig vaken då sillen gjorde sig påmind efter matsmältningen.


På midsommaraftonens förkväll fick jag följa med till Möja kyrka och ringa in helgen i kyrkklockorna. Det var en upplevelse av religös karaktär, särskilt som jag fick äran att ringa i "Anna Östermans synda klocka". Det var stort och jag kände hur historiens vingslag fick mig att känna mig lite syndig. Som tur var gick det över då jag lämnade kyrkporten.


Midsommaraftons lunchen avnjöts i sol medans kvällsölen blev en blöt historia. Den blöta historian fortsatte midsommardagen, till och med GB gubben fick sitta i tältet vid lunchen. Inga represalier med GB gubben i år hälsar maken, som har försonats med honom under fredliga förhållanden. Under eftermiddagen gick jag och dottern ned till sjön för att kasta lite spin. Döm om min förvåning när jag tittade ut mot fjärden och fick se något blankt och stort plöja genom vattenytan. Först trodde jag att det var maken som slängt GB gubben i sjön, efter en diskussion om vattnets betydelse för sjöfarten, men såg sedan att det var en gråsäl som simmade förbi. Någon fisk blev det inte, heller inget dopp då tunga regnmoln tornade upp från söder.


Nu är vi åter hemma på landet igen. Här hade det bara regnat 18 mm vilket är att se som en framgång i sommarvädret. Hälften av vallen har lagt sig ned vilket betyder att det kommer att gå så IN I HELVETE bra att slå det. Men jag är inte bitter för Ikväll inväntas grillgäster till landet som kan användas i gårdsarbete. Jag måste säga att semestern har börjat strålande!

Av Ylva Frohm - 20 juni 2012 09:04

       

  

Idag är det dag före dag före snappsdagen. Det firar vi med att måla huset och ta in veden. För er alla som undrar hur midsommaren kommer att se ut kommer här ett horoskop för denna dag:


Midsommarafton kommer att bli en solig dag med många minnen. Minnena kan komma att svika efter lunchen, särskilt hos en nära släkting eller bordsgrannen. Dagen blir solig och inte ett moln på himlen. Blommorna under kudden kan orsaka allergi hos känsliga. Idag kan vara en bra dag att äta sill, var dock försiktig med potatisen. 


Ekonomi:

Idag är ingen bra dag för arbete, inte heller någon lycka i spel. Dock kan det vara trevligt med lite krocket. Spela inte med bordsgrannen det kan orsaka en blånagel eller en blåtira. Pengarna flödar inte in just nu men på måndag kan det finnas en gnutta på kontot.


Kärlek:

Idag kan det bli känslor som svallar hit och dit. Ha koll på bordsgrannens händer. En romans kan komma att spira med en gammal vän (läs bordsgrannen) se dock upp för bordsgrannens sambo som ej uppskattar uppvaktningen. 


Sammanfattning: 

En dans runt midsommarstången efter lunch kan skapa en romans med bordsgrannens sambo som har en potatis mellan tänderna. Bordsgrannen har en blåtira och du en höbal i kuddvaret istället för 7 blomster. Ha en enormt trevlig midsommar. Hästen hälsar att håll i hatten!
Av Ylva Frohm - 18 juni 2012 12:26

Nu har vi kommit hem från en helg i Göteborg och Metaltown. Det var väldigt skönt att få sova ordentligt med kudde och täcke i en skaplig säng. Det uppskattades särskilt av maken som boade in sig på husbilen tak. Maken hälsar att det inte är en rekomendation utan en uppmaning då det anses hårt och rockigt. Framförallt väldigt blött så det hade regnat innan.


Maken gav ett rockigt tips...istället för gummistövlar kan två systemkassar nyttjas i ett par foppatofflor. Jag vet inte riktigt, jag trivs nog bäst i mina stallstövlar. Det rockade som värst i den manliga duschen då den var i total avsaknad av värme. Enligt maken var det varmast vatten på golvet då det var stopp i avloppet. Jag låter hälsa att på damernas fanns det gott om härligt varmt vatten.


En sak som är säkert är att husbilen aldrig kommer att bli sig själv igen. Särskilt som den brukar bo på dansbandsveckan. Jag tror inte att den ställer upp på en liknande resa igen. Jag är väldigt glad över att vi tog med grillen...för att inte tala om det färdigmarinerade köttet..grillen slängde vi ut igår när vi kom hem, köttet oxå. Jag är oxå väldigt glad över att vi inte hade rödvin. En del var då mera glada för det än andra.


Musiken? Ja....jag lyckades se hela tre band...kan ha varit fyra. Maken såg två på långt håll. Sammanfattningsvist var det en mycket lyckad tillställning med god mat. Till frukost åt vi chips och till middag grillchips. Detta sköljdes ned med bärs. Så mycket mera rockers än så är det svårt att bli. Ja..det skulle väl vara att sova på taket till en husbil då!

Av Ylva Frohm - 14 juni 2012 13:44

Nu stundar resa mot Metaltown. Barnen blir hemma alena. Sonen sa att hade konferens med sina tänder....jag funderade en stund och frågade vad han menade med det. Efter en stund kom jag på att det var komplex han menade. Sonen var sedan snabb att rätta mig att det var för länge sedan han hade det. Jag pustade ut och fortsatte att packa väskan till resan. 


Converse skor är det som gäller...eller gummistövlar. Jag har tagit med hela bohaget och halva bolaget. Jag tror att det ska räcka. Maken har till och med bäddat rent helgen till ära då vi ska dela på en säng storlek small. I värsta fall får jag sova ståendes mellan förarplats och matbord. Grillen har lastats med....grillkol och tändvätska likaså. Jag tror att det här blir en toppenresa med många ljudminnen till följd.


Maken vet inte vilken slags musik som serveras på festivalen...jag tror han får en chock då han får se Marlyn Manson. Jag platsar dock väldigt bra in då jag har fixat mina ögonbryn. Totalt svarta med inslag av hår.... 


  

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se