Senaste inläggen

Av Ylva Frohm - 9 oktober 2013 13:23

Sent igårkväll möttes jag av en lösker man på en röd moped klass 1. Hjälmen var alldeles för liten så kinderna blev snyggt ihoppressade med näsan. Mörkret hade lagt sig och regnet vräkte ned. Jag var nästan hemma och hade endast en sista kurva kvar på grusvägen innan bostaden kunde avnjutas. Mötet kunde ha slutat med en röd moped mindre och make utan kinder då han var ute och provkörde dotterns nya fortskaffningsmedel med ett styre som fastnat till vänster. Dottern skvallrade om att maken en stund tidigare hade snurrat omkull då bromsarna hade legat på efter en liten justering. Strax efter hade strålkastaren fram vibrerat loss och hamnat framför dotterns ena fot. Efter ett antal timmar senare lyckades maken laga den. Ett roligt fel var att när man svängde vänster dog moppen. Det resulterade i en fin piruett och en avstigning nära diket vid garaget. Synd var att jag ej fick bevittna detta. Min duktiga make hittade även ett fynd i tanken...en pinne! Den är nu avlägsnad och moppen frisk igen....

Frukosten gick i avföringens tecken.... Hunden hade lagt en rejäl sådan i köket och denne avlägsnades med en rulle hushållspapper. Därefter handtvätt med diskmedel, maskindiskmedel, då det saknas tvål. Frukosten imundigastes tillsammans med tända ljus för att öka harmonin med limpan. Katten började intressera sig för vedkorgen. Jag steg upp från bordet och drog ut vedkorgen, där satt en mus! Katten smet in bakom vedkorgen, hunden oxå! Nu blev det ett himla liv och katten for ut i köket med en mus i käften. Hunden försökte ta musen ur kattens mun.. Musen la en mycket lös avföring samtidigt som jag förökte få in hunden i ett annat rum och fånga katten som sprang omkring... Ljusen slocknade av vinddraget.... Katten fångades in och katten släppte greppet om musen som hoppad ur käften och försvann in på kontoret. En tystnad uppkom och katten stod som förstenad. Jag stod på musavföring... Tystnaden bröts av hunden som började yla efter att ha suttit själv i 30 sekunder. Katten gick och lade sig, tämligen förvånad men ganska nöjd. Hunden åt upp musavföringen och jag återgick till min oharmoniska limpmacka med smör. Musen återfanns aldrig.... En annan dag kanske

ANNONS
Av Ylva Frohm - 3 augusti 2013 15:21

 Så har familjen, eller rättare sagt delar av den då sonen försvann med makens bil för tre veckors idogt arbete. Semesterdag 1: Upp tidigt för att åka husbil till Ullared (!) Klockan 08:00 rullade vi från gården för att avnjuta 1 veckas campingliv eller rättare sagt överleva. Klockan 12:05 blev det lunchpaus vid Braehus där imundigaste potatissallad med basturökt skinka..en vild diskussion uppkom angående basturökt skinka där frågeställningen var om den tillbringat sin tillverkningstid inne i bastun, och om i såfall under ett insvettat träsäte eller på bastuaggregatet. Vi lämnade diskussionen och skinkan för att fortsätta färden.  


Ullared: Väl framme började vi vårat nya campingliv med att köa oss in på campingområdet. 1 timme senare lämnade jag och dottern maken för att gå loss inne i butiken. Under tiden såg maken till att parkera husbilen på en lämplig plats så att inte ölen skulle stå snett på bordet, under tiden maken pysslade med detta såg han en Ullaredkändis som var ute och gick i strumplästerna. Väl tillbaka, med en överfylld kundvagn och blåsor i fingrarna, möttes vi upp av en avspänd make tillbaka lutad i en solstol med grillen igång. Middagen blev en färdigmarinerad fläskbit från butiken. Den blev en aningen bränd på ena sidan men efter att ha skurit bort några cm gick den att äta. Jag föreslog att vi kunde ta fram den basturökta skinkan med ett nekande svar som resultat. På kvällen tog jag och dottern en hundpromenad i en närbelägen skidbacke. En vansinnigt dålig idé då mjölksyran slog till redan en minut upp i spåret. Dottern fick håll och blodsmak i bihålorna. Själv svettades jag till och fick sendrag i lillfingret efter en dragande hund åt fel håll. Efter detta avslutades promenaden för att återhämta krafterna för nästa dags shopping.


Dag 2: Maken hann aldrig in i butiken då han var hundvakt. En överfylld kundvagn, idag med, avslutade shoppingen för att åka till Öland och mot Böda camping. Ett mindre bra val skulle det visa sig. Väl framme på campingen stod vi i kö. Efter avslutad kö fick vi beskedet att det var fullbelagt inne på området...men en plats kunde ordnas fram. Platsen blev mellan fotbollsplanen och skateboardrampen. Vi avnjöt en grillad middag, mest bränd faktiskt, med underhållning av fotbollsspelande barn. Maken fnissade till då fotbollen hamnade under grannens husvagn. Maken fnissade ännu mer när grannen kom ut med en hink för att grilla sin mat. Jag måste hålla med om att det såg rätt lustigt ut när han skulle tända i hinken. Särskilt som den stod under förtältet. På morgonen vaknade maken upp av ett ljud som han beskrev "vem rollar husbilen ljudet" det var barnen som åkte skateboard, 10 meter från husbilen. Vi flydde därefter från Böda för att fortsätta resan söderut.


Dag 3: Efter att ha besökt en lång fyr for vi iväg söderut, på vägen såg maken en skylt där det stod "keramik 200 meter" maken tyckte att det kunde vara kul att se en så lång keramik. Vi stannade dock inte då husbilen rullade fint och jag tänkte att skåpen i husbilen inte kan förvara 200 meter lång keramik. Efter en kvart såg vi en skylt till," Café stängt", maken tyckte det var ett konstigt namn på ett café. Jag instämde i detta och fortsatte mitt candy crash spel, för att åter förlora på bana 123 där jag suttit fast i tre veckor. Nytt val av camping...Efter att ha blundat och pekat ut en prick på kartan hamnade vi på ett litet ställe på den södra delen av ön. En väldigt fin liten camping med plats för husbilen bredvid strandkanten. Nu slapp vi massa människor och fotbollar för att byta ut det mot rutten tång och fiskmåsar...Mycket trevligare. På kvällen kastade vi macka med macka för att locka till svanparet som simmade en distans från stranden. Detta slutade med att frukost avsaknades morgonen efter. Dock fanns ju den basturökta skinkan samt lite grillrester från gårdagens middag kvar. Vi lämnade campingen utan frukost.


Dag 3: Mot Småland för att hälsa på goda vänner i dagarna två. Som tur var grillade vi inte middagen utan värdarna såg till att vi fick lite anständig mat i oss. Dagen avslutades med att gosa med alla 16 kattungar och fyra kycklingar. Dock ett varningens finger då hönan inte ville kela, inte heller katten bakom halmbalen till vänster.


Dag 4: En dag då bad stod på agendan. Först tvingade jag med dottern på en joggingrunda i skogen, vi sprang fel och en svettattack uppkom. I springandet skrämde vi upp fyra tranor som gav tillbaka genom att lägga sin avföring framför oss. Jag kan upplysa om att avföringen är gigantisk och ger ett absolut dåligt springunderlag. Efter ett tag tvingade dottern mig att gå då hennes muskler tog en time out. Efter en kort förhandling om kattungar, kycklingar kom vi överrens om att fortsätta löpturen mot ett dopp i sjön efteråt. Sagt och gjort. Med värdinnan som chaufför tog vi oss till sjön. Strålande solsken, kallt som fan i vattnet. jag bytte om, värdinnans barn var nere i sjön innan jag han ta av mig strumpan... värdinnan i sjön innan jag tog av mig den andra strumpan. Dottern smög ned i sjön med kläderna på sig. Nu började det regna. Steg ned i sjön, tittade en stund, gick upp. Tvingade ned mig igen, doppade mig, sedan upp för att klä på oss. En historia för sig då fötterna blev fulla med sand. Trosorn oxå. Dagen avslutades med brända revbensspjäll till förrätt, fantastiska! Nu känner jag mig som hemma igen, samt en vansinnigt god middag. 


Dag 4. Hemfärd....inga djur med oss, förutom hunden och oss själva. I kylen låg fortfarande den basturökta skinkan, väl inslagen och gyllenbrun, ganska fin. Nu väntade 30 mils resa innan landet skulle återses. Väl hemma insåg vi att vi hade haft det bra som campingfamilj och att basturökt skinka hör bäst hemma i bastun. Nu väntas trevligt arbete med stallet, trädgårdsarbete med grävaren och uppsättning av de nyinköpta gardinerna på Ullared...Kylen i husbilen fick grovsaneras i fyra dagar efteråt och kan eventuellt fungera som kyl igen. Vilken tur att semestern bara har börjat...eller inte

ANNONS
Av Ylva Frohm - 8 juli 2013 13:28

Nu börjar helvetet på landet. I helgen slog maken en del av årets höskörd med våran modernaste traktor från Vitryssland årsmodell 1972. Den påminner starkt om den bil jag belade med körförbud häromdagen....första vallen gick bra att slå. När den andra plätten skulle avverkas lossnade två bultar från slåtteraggregatet, resultatet av det blev 47 minuters avbrott och en förbannad make. Några timmar senare (48) skulle härligheten vändas med våran ultramoderna hövändare från 1971. Första vallen gick galant, vid den andra plätten small det till så att dottern undrade varför de sprängde i Hallstahammar. Maken hoppade högt i traktorn och slog huvudet i taket av förskräckelse. Det visade sig att ett däck på hövändaren exploderade. Nu blev maken ånyo förbannad och nytt avbrott uppstod. 1,67 timmar senare satt ett nytt (20 år) gammalt däck på eländet. Maken åkte ut igen...34 minuter senare lutade hövändaren betänkligt, punka på det andra uråldriga däcket. Resultatet blev att en del av höet spreds ned i diket. Maken blev förbannad och ett nytt avbrott med utbrott inträdde. 48 minuter senare satt ett nytt (20 år) gammalt däck på fanskapet. Jag kom hem från jobbet och frågade maken hur det gått under dagen. Maken låg utslagen i soffan, ovanligt solbränd efter timmarna på vallen, och utbrast att det gått ovanligt bra i år vilket jag ser som en fragång.

Nu ska det in.....
Vallen har vuxit så fantastiskt obra att maken funderar på att införskaffa en sopmaskin för att hitta in höet i höpressen, eller en dammsugare kan eventuellt bli aktuell. Har vi tur blir det 2 balar i år. Som tur är finns det bönder som säljer Hö har jag hört. Nästa projekt blir att flytta balarna från vallen till stallet. Det kan bli en särskild historia för sig då pallgafflar skall användas på den andra omoderna traktorn. Maken påminner mig ofta om att den är av samma årsmodell som mig vilket jag tar som en komplimang. Gammal kärlek rostar som fan.

Av Ylva Frohm - 2 juli 2013 10:47

Idag ska hovslagaren komma och kapa lite på hovarna. Det blir oftast en rökig tillställning som inte uppskattas av svalorna som återigen byggt bo ovanpå ett lysrör. Förra året tog vi ned det, efter att ungarna flytt. Boet återuppstod exakt på samma ställe, byggt på häststräck, tagel och lera. Röken eller rättare sagt doften efter varmskoningen uppskattas särskilt inte av vissa delar av familjen då den sätter sig i kläderna. En gång skojade jag till det och la en rökig textil på en annorlunda plats. Det skojet slutade med en utflyttad garderob då den återfanns ute på trappen. Nu tror jag i och för sig att anledningen till det var att röja ur pannrummet då bergvärmen skulle installeras. Appropå det så är Jag är särskilt glad åt att aldrig mer andas in svart rök vid start av brasa mera, därför får maken ta hovjouren idag vilket han inte vet ännu. Detta presenteras efter middagen som idag tillagas av sonen. Då brukar den bli någorlunda ätbar.

Igår stretade jag och dottern med hagarna. Nu har vi endast 1 1/2 hage då dagen tog slut innan vi blev klara. Vi passade även på att släppa ihop ponnyn med de stora. Dottern passade med kameran för att få fina utbrytar bilder med en touch av bock i luften. Dessa bilder kom till avsaknad då ponnyn endast viftade till med ett avspänt framben tillsammans med ett litet pip. Därefter intogs det magra gräset i samförstånd med den stora bruna. Den ngt mindre svarta fick till uppgift att beta ogräs i paddocken, vilket resulterade i en lös hög nära utgången som imundigaste av hunden. Igår åt hon upp resterna av katternas råttlunch på kökstrappen.

Igår hittade jag en fästning som satt fast på min handled. Jag bad dottern avlägsna detta otyg. Dottern tittade och letade och frågade var den satt. Jag tog fram förstoringsglaset (makens glasögon) och visade var den satt. Dottern tog sin nymålade lillfingernagel och skrapade lite på mitt skinn för att få bort den vilket lyckades med bra resultat. Resten av eftermiddagen gick åt att pilla bort den från dotterns lillfingernagel då den gömt sig långt där inne samt att rena handen med sprit en timme efteråt. Dottern låter hälsa att hon repar sig och tror hon blir helt återställd inom kort.... Eller inte


Av Ylva Frohm - 28 juni 2013 11:46

Nu har jag varit från landet i nästan ett dygn för att bege mig till storstan ( inte Hallstahammar) och gå på konsert. Tanken var att komma till min svägerska i god tid för samkväm med lite dryck och småprat. Dock ville ödet något annat. Följande har inträffat: sen från jobbet, som vanligt. Gjorde mig i ordning på jobbet. En 30 sekunders dusch i kallt vatten med tvål som inte löddrade. Försökte klä på mig med en otorkad kropp, fastnade i sportbhn, blev irriterad och spräckte en söm. En strumpa borta vilket resulterade i att jag fick ta ullstrumporna från i vintras som kvarglömts i kängorna. Kan dock inte rekommenderas till sneakers.

Sprang till bilen, kom på att jag glömt nycklarna i skåpet, sprang in igen. Sprang ut igen, blev svettig, startade bilen och insåg att jag ska vara i Sthlm inom 1 1/2 timme. Körde ut från parkeringen och fastnade i trafikkaos då det rådde festival i stan. 23 minuter senare fastnade jag bakom 3 st otroligt långsamtgående sopmaskiner. Fick hjärtklappning och växlade ned. Äntligen ute på motorvägen..... Nästa val var valet av slippa köer i Sthlm val. Kom på att Strängnäs måste vara ett bra val. Sagt och gjort ut på vägen mot E20, en sträcka på drygt 3 mil. Tog exakt 57 minuter då alla Sörmlands traktorer skulle vara på samma väg samtidigt. Väl ute på E20 kom jag 2 mil innan en trafikolycka skedde 3 bilar framför mig.....tre gråa hår och en krokig växelspak senare var jag på full igen. Efter ytterligare dåliga vägval senare var jag 1 timme senare på plats hos svägerskan.

Svägerskan upplyste om att den buss vi skulle ta till konserten gick om 5 minuter vilket gjorde att vi planerade in nästkommande buss. 1 jordgubbe och ett glas vin senare sprang vi till bussen för att missa den då den var 2 minuter för tidig. Blev svettig, igen och började spela candy crush. Bussen kom, 15 minuter senare. Väl inne i stan tänkte vi äta lite middag. In på en pizzeria med bordsplacering! Första gången..... Tog tid att beställa, få maten, äta maten och lång toa kö. Dessutom var toa pappret slut och fick torka mig med pappershandduk där bak. Väl på väg ut fick vi veta att stadion intill var bombhotat och avspärrat... Som tur var drabbades inte våran tillställning.

Konserten var trevlig tills grannen bakom mig bussvisslade i mitt vänsteröra, en stänk av saliv medföljde och fastnade på örhänget. Konserten slut.... Hemresa till svägerska/lillebror... Med taxi. Resan var behaglig med en chaufför som körde 10 km under tillåtande hastighet. Han pratade, jag förstod inte ett ord vad han sa men när han skrattade då skrattade jag oxå då han hade ett roligt skratt. Resan slut, jag betalar med kort. Han knappade in kostnaden och jag knappade in min pinkod. Jag tittade till och konstaterade att resan kostade nästan 7000kr,vilket jag tyckte verkade dyrt för 2 mil. Chauffören makulerade denna och sa att jag knappade in min kod istället för att trycka ok. Som belöning för detta kvarglömdes den inköpta tröjan från konserten i taxin.

Nu ser jag fram mot att åka till landet igen och avlyssna fågelkonserten istället och ha fri väg på grussträckan utanför utan olyckor.....

Av Ylva Frohm - 4 juni 2013 20:08

 

Sonen ska ta studenten imorgon, i ett par Converse. Sonen och jag var i förra veckan och provade ut en kostym på en känd affär nischad för män, män likt fotomodeller i olika åldrar och ofta i kalsonger.....och i tajta skjortor och lite annat. Jag tror att affären är tillkännagjord utan mera presentation. Efter 2 1/5 timme i affären med ett nervöst biträde lyckades sonen få en kostym att passa sin långa tonårskropp. Dock spräcktes budgeten med råge då slipsen blev oanat dyr då färgen skulle vara gräll. Gräll blev även jag då sonen ville ha en skjorta av ett annat märke i violett kulör med annorlunda knappar. Nästa projekt blev att inhandla skor. Jag tyckte att sonen skulle välja ett par lite grövre lågskor. Sonen tittade på mig och undrade om jag skämtade med honom. Jag tittade tillbaka och sa att jag aldrig skämtar. Särskilt inte om skor. Sonen provade två par skor och bestämde sig för det sistnämnda.....jag måste beundra honom för det snabba initiativet som endast tog 88 minuter och en svettig fot i en provsko. Under tiden hade jag provat 25 par skor och svettades in 24 av dem. Biträdet undrade om jag ville ha hjälp vilket jag avböjde. jag tror att jag lämnade en avbruten tånagel i en av dem då det paret endast fanns i storlek 35.


Nu har huset städats hysteriskt av mig under tiden som maken har grävt utanför, med grävaren. Jag ska titta vad som har grävts imorgon...eller inte.  Dottern bakade muffins under tiden och funderar om hon ska lägga på de färska bären nu eller sen. Jag gav mitt husmors råd att lägga allt på sidan av. Dottern tittade på mig och undrade om jag skämtade med henne. jag skämtar aldrig om färska bär. Valpen hjälpte oxå  till att städa huset. Det vill säga hämta in sniglar, fotbollar, pinnar och massa katter. Nu har hon fått apportförbud av mig men maken tycker att vi ska träna på då han vill ha en ny traktor. Själv nöjer jag mig med en ny kaffebryggare då sonen bryggde en kanna för mycket häromdagen.


Idag är en ny dag på landet, en ny era...förutom att sonen snart är utflugen har även bergvärme installerats. En fantastisk liten kylskåpsliknande grej står nu där vedpannan stod igår. Nu är det sista vedträet kapat och inget mera rök i huset med svår andning till följd kommer någonsin att inträffa igen. Glädje och fest med bergvärme och student inväntas då släkten tar över landet imorgon. Sonen stiligare än någonsin samt en moder ikädd i en paradklänning med ett par Converse storlek 35
Av Ylva Frohm - 31 maj 2013 18:58

Idag lagade vi middag, det vill säga maken grillar och jag sköter tillbehören (kokt broccoli). Dottern fick till uppgift att duka. Jag hade förstås förberett dukningen genom att ta ut tallrikar och bestick till utebordet. Dukningen gick galant och dottern blev befordrad till grillmästare. Nu börjar den verkliga middagsberättelsen: Maken klev in i duschen, därav befordringen, dottern passade grillen. Grillolja rann ned på köttet, köttet började att brinna, grillen började brinna...grillgallret övertänt. Under tiden passade jag på att hälla av vattnet på broccolin som hade kokat ca 25 minuter på spisen i en virvlande fart. Jag blev ångskadad på vänsterhanden vid avtappningen.  Blev upprörd och kastade ut broccolin. Öppnade ugnsluckan (makens potatis låg på grillning) fick 200 graders värmeånga i ansiktet. Nu började mascaran att rinna och kinderna att glöda. Blev förbannad och skrek på sonen som kom in innanför dörren. Sonen fick dammsuga dörrmattan som straff.


Imorgon väntar för ovanlighetens skull lite tävlingar. Dottern ska fara runt på ponnyn. Jag ska hålla mig lugn genom att stå utanför manegen. Jag hoppas att brännskadorna har läkt en aning innan dess och att maken kommit ut från duschen. Sonen slutförde grillningen av det eldade köttet och kan titulera sig "landets Kock". Vi överlever säkert denna middag oxå..eller inte.... 

Av Ylva Frohm - 27 april 2013 17:05

Nu har våren äntligen kommit till vårat land, på riktigt. Ett säkert vårtecken är att maken sitter i solstolen på altanen med bar överkropp och solar skinnet. Ett fantastiskt vårtecken är kirskålen, som redan har tittat fram i en enorm mängd. Lustigt nog var de det sista jag såg innan snön föll. Ett annat vårtecken är att fåglarna kvittrar och solen går upp i sovrummet, redan klockan 04:34. Imorse inget undantag. Maken han sov och vaknade först när dottern skrek på sin kära broder att skynda sig, redan kl 08:00! Jag vet faktiskt inte när sonen var uppe så tidigt en lördag morgon....dagens dragplåster var avlönat arbete genom att ta upp snökäppar från vägen. Detta vårtecken skapade 4 timmars arbete med grannen som arbetsledare. Detta blev en historia för sig....


Här kommer den historian: Deltagare: En son, en dotter en granne samt en Volvo 740 med ett tillkopplat släp. Kl 08:02: Grannen kommer Kl: 08:05 Dottern skriker på sonen. Kl 08:09 ekipaget åker iväg för uppdraget "plocka snökäppar och lasta det korrekt på släpet" Kl 08:33 första snökäppenavlägsnas från vägrenen. Första käppen besvärlig att lasta, dottern får en rispa på kinden och blev upprörd. Kl 08 36 andra snökäppen lossas ur diket, den gick av och fick lastas i två omgångar därefter rast. Kl 09:00 Sonen fick köra Volvo 740, med handbromsen i. Grannen fick stå på flaket och lastsäkra, ramlade av. Grannen kör Volvo 740, med handbromsen i. Sonen stod på flaket, höll på att ramla av. Kl 11:39 svishade förbi paddocken då jag höll på att våravrosta hästen. Hästen blev rädd, jag höll på att ramla av. Kl 12:03 barnen hemma, nöjda och delvisst avlönade då jag är den avgörande faktorn i det hela. 


Ett annat vårtecken är alla överkörda grävlingar på E18, fy....Märkligt att evulitionen inte ingår i grävlingssläktet med tanke på alla år som de blir överkörda, gång på gång borde det lära sig någon gång kan jag tycka. Dagens djupa tanke.....


Igår var det fredag. Ordningen var återställd genom den sedvanliga tacosen. Förra fredagen var det oordning då det grillades. Denna oordning skapade oreda genom att fian glömdes igår. Istället skojade vi till det med att leta efter fredags godiset som maken omsorgsfullt gömt för att ha det för sig själv. Den lyckliga vinnaren blev jag efter att ha ödslat hela 0,45 sek att leta efter godispåsen. Maken trodde att den var säker i linneskåpet men icke sa nicke. Segraren fick åtnjuta salta bomber så att sår uppkom i gommen och ömmande nagelband efter saltet. Denna tävling blir ett återkommande inslag....Kl 20:00 sa maken att han var trött i ansiktet. Det åtgärdade han med att skölja ansiktet med kallt vatten. Ett mycket klokt val då han fick ta hand om disken efter middagen då han var piggast.


Ett annat vårtecken är allt hår som ska avlossas från alla djur på gården. Det jobbigaste håret är nog från kaninen, det vill oftast hamna i munnen och i näsan. Maken har hår i näsan, likaså jag. Igår tog jag pincetten och drog bort några långa hår från näsan vilket resulterade i att pincetten blev krokig i spetsen då den slängdes in i väggen efter ett akut tårflöde. Maken instruerade att man måste rycka snabbt och effektivt, inte segt och långsamt. Det hela slutade med att jag tog vax och avlägsnade håren med ett kvickt ryck. Resultat: Håret borta, skinnet borta och även pormaskarna på näsan borta. Detta kan nu komma att prövas på annans hår.


Imorgon ska jag återigen vara hästskötare vilket verkar vara en återkommande uppgift....Som en liten återgällning för detta får dottern laga kvällens middag. Ikväll ska det minsann grillas lite. Dottern kommer att överraska familjen med grillad fläskfile och potatis, skurna enligt pytagoras sats, samt klyvna morötter upphöjt i tre. Nu ser vi fram mot en riktigt smaklig måltid i vårens tecken.Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se